In de auto onderweg naar het werk, luister jij misschien naar muziek en zing je leuk mee. Maar waar is de passie voor muziek eigenlijk vandaan gekomen? Nou, niet onwaarschijnlijk uit het muziekonderwijs dat jij hebt gekregen tijdens je tijd op de basis- of middelbare school! Met nieuwe lesmethodes en workshops die de focus leggen op muziek, is er een steeds grotere rol voor muziekonderwijs op school. Maar, waarom is het zo belangrijk op te leren over muziek op een jonge leeftijd? Dat gaan wij uitleggen in deze blogpost, dus laten we starten!
Muziekonderwijs helpt bij de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden
Het klinkt misschien gek of onverwachts, maar kinderen die muzieklessen volgen presteren vaak beter in de beta-vakken, zoals wiskunde of scheikunde, dan hun minder muzikale vrienden. Dit is het resultaat van de wiskundig en analytisch denken dat nodig is voor het lezen van noten, herkennen van ritmes en melodische patronen begrijpen. Deze congitieve vaardigheden worden daardoor extra getraint door kinderen die dagelijks (of wekelijks) actief in contact zijn met de muziek.
Daarbovenop is enkel het actief luisteren naar muziek al een goede training, aangezien kinderen daarvoor kritisch moeten luisteren en de in sommige gevallen snelle en complexe informatie te verwerken en begrijpen. Dat kan later van pas komen wanneer er probleemoplossend vermogen nodig is, waarbij er actief wordt geluisterd naar verschillende personen.
Muziek zorgt voor plezier, en plezier zorgt voor ontspanning
Niet alle voordelen hoeven de kinderen slimmer of actiever te maken. In sommige gevallen wil je liever de drukke klas tot rust krijgen, en muziek is daarvoor de perfecte optie! Veel kinderen luisteren zelf of met hun ouders al naar muziek, dus in de klas kan de vraag worden gesteld welk nummer ze willen horen. Er zijn vrijwel altijd nummers die op dat moment viraal zijn en bekend zijn met veel kinderen. Een korte vijf minuten naar een nummer luisteren kan er dan voor zorgen dat de klas weer een beetje tot rust komt, om daarna weer aan het werk te gaan.
Uiteraard kan je er ook een spelletje van maken, bijvoorbeeld door nummers uit de Nederlandse Top 40 op te zetten, en kijken wie er de meeste kent. Het kan hierbij slim zijn om de kinderen op te delen in groepen, omdat misschien niet iedereen evenveel naar muziek luistert.
Het belang van creatieve expressie
Naast plezier en cognitieve verbetering, biedt muziekonderwijs ook de mogelijkheid aan kinderen om hun creativiteit tot uiting te brengen. Het kan zo simpel als een eigen deuntje of tekst bedenken voor een nummer tot het “componeren” van een eigen muziekstukje met passend melodie en ritme. Het helpt allemaal om de leerlingen creatief aan het werk te zetten en hun ideeën over te brengen in de muziek.
Fysieke coördinatie verbeteren met muziekonderwijs
Naast het denkvermogen dat kinderen moeten inzetten om muziek te maken, is er ook een fysiek aspect van belang. Net zoals activiteiten als gamen, is hand-oog coördinatie erg belangrijk voor eht bespelen van een instrument. Of het nu gaat om het snel bewegen van de vingers op een fluit of het gesynchroniseerd bewegen van handen en voeten om een drumstel te bespelen, de motoriek van de kinderen wordt ermee getraint.
Ontdek verschillende culturen doormiddel van muziek
Muziek is een universele taal die geen culturele grenzen kent. Door middel van muziekonderwijs kunnen leerlingen in contact komen met verschillende muzikale tradities en stijlen van over de hele wereld. Of ze nu een Argentijnse tango leren, de complexiteit van Indiase raga’s ontdekken, of het plezier van Afrikaanse drumcirkels ervaren, kinderen krijgen de kans om culturele diversiteit te vieren en te waarderen door middel van muziek.
Muziekonderwijs op school organiseren
Hopelijk heeft dit artikel jou helemaal op de hoogte gebracht van de voordelen die komen bij het organiseren van muziekworkshops op school. Nu kan je op zoek naar de perfecte workshop voor jouw klas. Hier op Enjoy2Learn verbinden wij workshopgevers met scholen, dus dit is de perfecte start voor jouw zoektocht!