Sport op school

Welke verschillende werkvormen zijn er voor een workshop? Hoe kun je deze toepassen?

Een workshop voor kinderen moet afwisselend, leuk en in de belevingswereld van leerlingen passen. Daarvoor zijn er verschillende werkvormen die gehanteerd kunnen worden. Zo zijn er activerende werkvormen, docent-gestuurde werkvormen, klassikale werkvormen en nog veel meer! In deze blog krijg je handvaten om jouw workshop nog beter te maken!

Wat zijn de 5 werkvormen die altijd gehanteerd kunnen worden bij een workshop?

De basiswerkvormen die altijd gehanteerd kunnen worden zijn: instructievorm, interactievorm, opdrachtvorm, samenwerkingsvorm en spelvorm. Zorg er altijd voor dat je varieert in de verschillende vormen die gehanteerd kunnen worden. Begin bijvoorbeeld met een korte instructievorm (PowerPoint presentatie of spraakmakend artikel klassikaal bespreken), doe in je middenstuk dan een interactievorm (bijvoorbeeld door een quiz via Kahoot) en eindig met een samenwerkingsvorm (samen leren is veel leuker!) Lees ook eens het volgende artikel voor extra informatie van de verschillende didactische werkvormen: https://educatie-en-school.infonu.nl/methodiek/181946-leerkracht-verschillende-didactische-werkvormen.html.

Workshop

Creatieve werkvormen voor workshops in het onderwijs. Hoe pas je ze toe?

In de vorige alinea hebben wij kort uiteengezet welke verschillende werkvormen er zijn. Hier zullen wij aangeven welke creatieve werkvormen voor workshops je bijvoorbeeld kunt hanteren.
Wanneer je een klassikale workshop geeft (denk aan filosofie of rechten), gebruik dan verschillende werkvormen om de leerlingen niet alleen te laten luisteren. Varieer met leuke en uitdagende opdrachten, samenwerkingsvormen. Lees dit artikel voor meer verschillende vormen: https://www.nji.nl/ervaringskennis/werkvormen-voor-samenwerking-met-kinderen-en-jongeren.
Wanneer je met een actieve workshop bezig bent (denk aan dans, zelfverdediging of boogschieten), probeer een spelelement toe te voegen. Leerlingen vinden het ontzettend leuk als zij iets kunnen winnen. Wanneer je op een speelse manier een spelelement toevoegt met een kleine prijs, zal je merken dat de kinderen ontzettend graag de prijs willen winnen! Probeer de prijs alleen niet het doel te laten worden, maar meer een leuk middel om hen te stimuleren tot het actief blijven volgen van een leuke workshop.

Interactieve werkvormen voorbeelden

Interactie is erg belangrijk bij het geven van workshop. Een workshop mag niet alleen bestaan uit ‘zenden’ vanuit de docent. Dit vraagt wat van de workshopgever. Voordat je interactief kan werken betekent het dat je klassikaal orde moet hebben. Stel van tevoren met de klas regels op, waar wij ons allemaal aan houden. Erna kun je interactief gaan werken. Probeer eens de werkvorm denken-delen-uitwisselen. Waarin je eerst een vraag op het bord projecteert, de leerlingen hierover zelf laat nadenken, dit vervolgens na enkele minuten met hun buurvrouw/buurman delen en uiteindelijk pakt de docent de regie om klassikaal de antwoorden uit te wisselen. Zowel zelfstandig als samenwerkend en een groot succes!

Werkvormen onderwijs

In het onderwijs bestaan talloze werkvormen, allemaal die juist kunnen zijn. Probeer ook in het geven van je workshops te variëren en echt goed te kijken welke doelgroep je voor je hebt. Vraag dit desnoods van tevoren aan de docent die de klas lesgeeft. Is er bijvoorbeeld veel ruzie in de klas? Is de klas juist heel erg stil? Zitten er overwegend jongens/meisjes in de klas en hoe is de klassendynamiek? Dit zijn allemaal facetten die je workshop sterker maken. Een grote slag die je kunt slaan is voordat je de workshops geeft even langs te gaan in de klas en de klas te observeren. Zo kun je gelijk zien hoe de klas is en dit maakt jouw workshop veel sterker. Daarnaast kennen de leerlingen jou dan al, zo kom je niet als nieuw gezicht binnen in de klas.

Was deze blog interessant?

Lees dan ook eens onze andere blogs! Bijvoorbeeld de blog: ‘hoe geef jij goede creatieve workshops’ via de volgende link: https://enjoy2learn.nl/creatieve-workshops/. Wij zijn ontzettend dankbaar dat je de tijd hebt genomen om deze blog te lezen. Mocht je meer tips willen over verschillende werkvormen, mail dan ook naar [email protected].

Kunst, Cultuur & Muziek

Laat je artistieke kant zien!

Educatief & Studievaardigheden

Leerlingen leren ‘leren’!

Sport & Bewegen

Maak bewegen nóg leuker!

Dieren & Natuur

Ga naar buiten, of neem buiten mee de klas in!

Burgerschap, beroepsvorming & taal

Jullie leerlingen, onze toekomst!

Techniek & wetenschap

Word jouw leerling de nieuwe einstein!

Overig

Verras jezelf!

Registreren als: