Waarom is sport op school goed?

De beweegrichtlijnen van het Kenniscentrum Sport & Bewegen geven aan dat kinderen tussen de 4 en 17 jaar minimaal 1 uur per dag intensief moeten bewegen. Echter, op zowel basis als middelbare scholen haalt een groot deel van kinderen dit aantal momenteel niet. De vraag is nu, hoe gaan we deze trend omkeren en kinderen aan het bewegen krijgen? Een goede oplossing is wellicht simpeler te vinden dan gedacht; sport op school! Kinderen zitten een groot deel van de dag op school, dus voor extra sport op school kan altijd tijd worden vrijgemaakt.

En wat betreft de andere bezigheden op school dan? Het leervermogen van een kind hoeft niet verminderen tijdens het sporten, sterker nog, er zijn extra voordelen die komen kijken bij fysieke activiteiten.

Sport versterkt de sociale vaardigheden van kinderen

Tijdens verschillende sporten, met name teamsporten, moeten kinderen samenwerken met elkaar om een gezamelijk doel te bereiken. Daarvoor is goede communicatie en samenwerkingsvermogen voor nodig, vaardigheden die niet altijd even goed beheerst zijn door alle kinderen. In het hoger onderwijs en op het werk is samenwerken de norm en hoe beter iemand hierop afgesteld, hoe groter de kans op succes.

Daarnaast hebben veel teamsporten vaak een winnaar en verliezer, hoewel dat misschien onwenselijk klinkt op het schoolplein, het leert kinderen wel omgaan met tegenslagen. Zo kunnen kinderen die niet zo goed tegen hun verlies kunnen, op een fatsoenlijke manier leren hiermee om te gaan. Aan de andere kant kunnen kinderen die misschien minder gewend zijn met winnen, ervaren hoe het is om die positieve gevoelens te hebben en daarmee hun zelfverzerkerdheid versterken.

Sport op school bevordert concentratie

Soms heb je van die dagen, zeker als het lekker weer is buiten, dat de kinderen maar ‘druk, druk, druk’ zijn. Een korte sport-pauze biedt hier een perfecte uitkomst voor! Ten eerste zal het sporten de energie uit de groep halen en de kinderen tot rust brengen. Als je ervoor zorgt dat de activiteit niet te lang duurt en niet te intensief is, zullen de kinderen eventjes, maar niet blijvend moe zijn. Daarnaast is gevonden dat lichamelijke activiteit kan bijdragen aan betere concentratie in de klas, doordat bepaalde hersenfuncties gestimuleerd worden.

Sport op school

Goede gewoontes ontwikkelen

Voor niet alle kinderen is fysieke activiteit (thuis) vanzelfsprekend, terwijl het erg belangrijk is voor nu en de rest van hun leven om fysiek actief te blijven. Door op school al dit voorbeeld te geven en dit te normalizeren, zullen kinderen later als het hun eigen verantwoordelijk is eerder bezig blijven met het onderhouden van een actieve levensstijl. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat we de kinderen willen stimuleren om op hun 18de al twee uur per dag in de gym te staan, maar maakt het wellicht waarschijnlijker dat ze de eerder benoemde bewegingsdoelen halen.

Fysiek sterk maakt mentaal sterk

Het duidelijkste en voornaamste effect van sport op school is natuurlijk de verbetering in fysieke gezondheid als gevolg van de regelmatige sportactiviteiten. Dit heeft een hele waslijst een bewezen positieve effect zoals verminderde kans op hartziekten en obesitas. Een belangrijk gevolg van deze fysieke verbetering, is een verbetering in het mentale aspect.

Bewegen kan helpen bij het verminderen van symptomen van depressie en angst, het verbeteren van de stemming en het bevorderen van een algemeen gevoel van welzijn. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat overgewicht heeft en daardoor onzeker is in de groep. Als gevolg van meer fysieke activiteit kan de levensstijl en daarmee de gewichtsproblemen van het kind afnemen, wat dan weer als gevolg heeft dat deze mentale onzekerheid minder wordt.

Fysieke en mentale problemen (of de onderzekerheid hierover) kan voor veel kinderen een blijvend effect hebben op de rest van leven, omdat ze er wellicht niet meer vanaf komen of de negatieve ervaringen blijven herleven. Daarom kan sport op school een belangrijke rol spelen in de positieve ontwikkeling van alle kinderen.

Hoe krijg ik meer sport of school?

Er zijn tal van manieren om meer sportactiviteiten te organiseren voor de klas. Neem bijvoorbeeld korte sport-pauzes tussen lange lessen met een lichte activiteit om de energie uit te laten. Naast de standaard gymlessen, kunnen er ook extra workshops georganiseerd worden waar een expert naar de groep komt om met de kinderen aan de slag te gaan. Deze workshops kunnen iets betreffen waarmee de kinderen bekend zijn, maar er zijn ook tal van minder bekende sportactiviteiten die het juiste een leuke spin kunnen geven! Op ons platform staan workshopgevers voor iedereen die graag jouw klas komen helpen!