Wat kan ik doen om de klas actiever te krijgen?

Wat kun je als docent doen om de leerlingen in jouw klas actiever te krijgen? Uitdagingen waar je als leraar mee te maken krijgt in zowel het basis- als het middelbare onderwijs.

Het is belangrijk dat de lesstof aansluit bij het leerdoel, maar je wilt voorkomen dat de aandacht verslapt door te veel theorie. Wat kun je doen om de klas actiever te krijgen?

Een meer actieve klas creëer je onder andere door het stimuleren van interacties en samenwerkingen, maar ook door het voeren van discussies in de klas. Nog een manier om de klas actiever te krijgen zijn interactieve workshops die aansluiten op het leerdoel. Actief leren is niet alleen leuk en effectief, maar creëert ook motivatie en betrokkenheid. Wat zijn de voordelen van actief leren en hoe kun je dit als docent toepassen? 3 praktische tips!

Actieve en betrokken klas: de voordelen van (inter)actief leren

Als je de klas actiever wilt krijgen door het introduceren van actieve werkvormen en workshops, heeft dat veel voordelen. Niet alleen voor de leerlingen in de klas, maar ook voor jou als docent. Het heeft een positieve invloed op de communicatie en de betrokkenheid.

  • Werkt stimulerend: actief leren werkt heel stimulerend voor leerlingen. Doordat ze interactief bezig zijn met de lesstof, wordt zowel het creatieve als het oplossingsgerichte denkvermogen gestimuleerd. Daardoor wordt de lesstof veel sneller opgenomen.
  • Verbetert de communicatie en samenwerking: de klas actiever krijgen door het introduceren van actieve werkvormen verbetert ook de communicatie. Er ontstaat discussie over een bepaald onderwerp en leerlingen moeten overleggen om iets in de praktijk op te kunnen lossen. Een actieve klas leert dus ook beter samenwerken.
  • Creëert betrokkenheid: voor docenten betekent een actieve klas ook meer betrokken en gemotiveerde leerlingen. Daardoor kun je als leraar veel makkelijker variëren met verschillende werkvormen en niveaus, maar weet je ook wat er in de klas speelt. 

3 tips om de klas actief en meer betrokken te krijgen

Als docent zijn er veel activiteiten die je kunt afstemmen op de leerdoelen en het leerniveau van jouw klas. Je krijgt leerlingen onder andere actiever door het introduceren van rollenspellen, het uitvoeren van interactieve experimenten of workshops voor de klas.

1. Activerend leren met beweging en spel

De klas actiever maken kan ook door het introduceren van beweging en spel. De onderwerpen kun je als leraar helemaal afstemmen op het leerdoel en het leerniveau. Kies bijvoorbeeld voor actieve spellen en quizzen in combinatie met verschillende oefeningen. Meer beweging in de klas werkt voor leerlingen niet alleen activerend, maar ook motiverend.

Extra tip! Wist je dat beweging een positieve invloed heeft op het brein van kinderen en volwassenen? Actief bezig zijn stimuleert de aanmaak van hersencellen, maar zorgt ook voor een verbeterde motoriek en communicatie door de aanmaak van signaalstoffen. Meer beweging tijdens de lessen zorgt dus voor een actieve én gezonde klas met leerlingen.

2. Workshops introduceren

Workshops zijn heel geschikt om activerend leren te bevorderen. Leerlingen kunnen actief deelnemen waardoor ze meer gestimuleerd, betrokken en actief zijn. Voor elk leerdoel is er een geschikte interactieve training. Bijvoorbeeld op het gebied van sociale en emotionele vaardigheid, studievaardigheden, techniek en wetenschap of kunst, cultuur en muziek.

Leuke techniek en wetenschap basisonderwijs workshops zijn VR Escape Room maken of Midget Code Golf. Andere workshops voor een meer actieve klas zijn Copy the Building. Naast workshops voor leerlingen heeft Enjoy2Learn ook workshops voor docenten.

3. Meer interactie met rollenspellen

Rollenspellen maken een klas actiever, maar kunnen ook heel goed worden afgestemd op bepaalde lesstof. Als leraar kun je een rollenspel introduceren tijdens alle vakken. Zoals biologie of wiskunde, techniek en wetenschap of sport en bewegen. Actief leren in de klas stimuleren kan ook met een rollenspel dat is afgestemd op meer actuele onderwerpen.

Zoals cyberpesten, social media of zelfverdediging. Deze interactieve leervorm kun je zelfs uitbreiden met leuke trainingen. Zoals een voel je sterk op social media workshop of zelfverdediging in de vorm van grappling, aikido of satori do trainingen voor de klas.  

Een actieve klas in de praktijk: welke punten zijn belangrijk?

Als je jouw klas actiever en meer gemotiveerd wilt maken met leuke workshops, debatten, rollenspellen en interactieve spellen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om de lesstof af te stemmen op het vak, maar ook op de verschillende niveaus van de leerlingen in de klas. Andere belangrijke punten zijn:

  • Digitale tools en technologie introduceren: er zijn ontzettend veel tools die je zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs kunt gebruiken om de klas actiever te maken. Denk maar eens aan AI, digitale tools voor wiskunde, grafieken en teksten.
  • Gebruik verschillende actieve werkvormen: maak gebruik van rollenspelen en interactieve spellen, maar introduceer ook debatten en discussies, workshops en organiseer projecten om leerlingen te laten samenwerken en communiceren. Door deze afwisseling, blijven de werkvormen verrassend en wordt lesstof beter opgenomen.
  • Lesstof afstemmen op het leerniveau: de klas actiever en betrokken maken doe je ook door de lesstof af te stemmen op het niveau en de leerstijl van de leerlingen. Dit zorgt ervoor dat de stof goed wordt opgenomen, maar werkt ook stimulerend.
  • Zorg voor de juiste feedback: de klas actiever en betrokkener maken doe je ook door leerlingen te voorzien van feedback. Onder andere op hun aanpak, probleemoplossende vermogen en prestaties. Dit stimuleert de ontwikkeling. 

Activerende werkvormen voor een gemotiveerde klas?

Wil je als docent meer uit jouw lessen halen en de klas actiever, betrokken en gemotiveerd maken? Met de bovenstaande praktische tips stimuleer je actief leren op een leuke manier. Maak gebruik van één van de bovenstaande workshops en tips, of kies voor een andere Enjoy2Learn workshop om jouw klas actiever te maken. Op deze manier kun je als docent niet alleen een belangrijke bijdrage leveren aan de sociale vaardigheden van de leerlingen in jouw klas, maar stimuleer je ook creativiteit, communicatie, samenwerking en ontwikkeling.